A’dan Z’ye Yavru Kedi Besleme Ve Bakım Rehberi

Yavru bir kediyi sahiplenmek isteyen hayvan severlerin, yavru kedi besleme ve bakımı hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Öksüz kalmış yavru kedinin, yetişkin bir kedi olacağı 12 ay sonuna kadar hem beslenmesi hem bakımı titizlikle takip edilmesi gereken süreçtir. Yavru kedinize hangi evrede neler yapılması gerektiğini besleme, bakım ve hastalıklar kategorilerinde birlikte inceleyelim.

 

 0-4 Haftalık Yavru Kedilerde Beslenme

 Yeni doğmuş bebek kedinin beslenmesi tıpkı insanlarda olduğu gibi anne sütüyle olması gerekiyor. En az 4 haftalık olana kadar anne sütüyle beslenmeleri sağlıklı gelişimleri açısından önemli bir süreçtir. Eğer kediniz öksüz kaldıysa, bu durumda bebek kediyi biberonla besleyerek sağlıklı şekilde büyütme görevi size düşüyor.

 

 Yavru Kedi Biberonla Nasıl Beslenir?

 İlk ayın sonuna kadar bebek kedinin anne sütü dışında başka bir gıdayla beslenmesi sağlığı açısından sorunlar yaratıyor. Anne sütünün hiç olmaması veya yetersiz kalması söz konusu ise, özel süt tozu kullanmanız gerekecek. Önerilen ölçülere uygun hazırladığınız süt tozu karışımını biberona doldurarak bebek kediyi beslemeye başlayabilirsiniz. Yavru kedi besleme amacıyla üretilen biberonlar farklı olduğundan, bir tane kedi biberonu almalısınız.

 Yavru kedi biberonla beslenirken bazı püf noktalarına dikkat edilmesi hayati önem taşıyor. Kucağınıza aldığınız bebek kediye çok nazik davranmalısınız. Kediyi sıkıştırmadan 45 derece açıda biberonu ağzına tutup biraz bekleyince, kendiliğinden emmeye başladığını göreceksiniz. 1 haftalık olana kadar bebek kedinizi 2-3 saat aralıklarla aynı özenle beslemelisiniz. Kedinizin cinsine ve gelişimine göre yavru kedi besleme sürelerini veteriner hekiminiz ile yapmanız en sağlıklı yöntem olacaktır.

 Kedinizi beslerken tez canlılık yapıp kafasını biberona doğru aşağı yukarı çekiştirmek ya da biberonu sıkıştırmak gibi hareketler son derece yanlıştır. Biberonun sıkıştırılması akciğerlerine süt kaçmasına yol açabilmektedir. Böyle bir durum gelişirse kedinizi baş aşağı gelecek şekilde tutarken göğsünü parmak uçlarıyla ovalamalısınız. Durumu veteriner hekim ile görüşerek uzman yardımı almak ise en doğrusu olacaktır.

 

 Yavru Kedilerin Gazı Nasıl Alınır?

 Anne sütüne eşdeğer olan özel süt tozlarıyla beslediğiniz kedinizde gaz oluşması normaldir. Sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olmasına bağlı gelişen durumdur. Mide bölgesine çok nazik şekilde masaj yaparak gazı çıkarmasına yardımcı olmalısınız. Parmak uçlarınızla midesini narince ovaladığınızda kedinizin rahatladığını göreceksiniz.

 

 5-8 Haftalık Yavru Kedilerde Beslenme

 Bebek kedinizin ilk ayını tamamlaması bebeklik döneminin sonuna işaret ediyor. Hızla büyüdüğünü görmenin mutluluğu yaşarken, artık yavru kedinizi sütten kesmeye başlayabilirsiniz. 5’inci haftasında sütten keserek ek gıdalara başlanabilir. Aynı zamanda kedinizin süt dişlerinin de çıkmaya başladığına şahit olacaksınız. Hem hızla büyümesi hem dişlerinin çıkması hem de sütten kesilmesi söz konusu olduğundan yavru kedi besleme hususuna dikkat etmelisiniz.

 Beslenmenin önem kazandığı bu süreçte, yavru kedinizin artan enerji ihtiyacını karşılayabilmelisiniz. Bunun için tercih edeceğiniz mamanın özellikle yavru kedilere yönelik üretilmiş olması gerekir. Eğer taneli mamalar kullanıyorsanız, ilk başlarda taneleri ıslatıp yumuşatarak kedinize yardımcı olmalısınız. Belli süre sonra kendisi alışınca, yumuşatmaya da gerek kalmayacaktır. Kediniz çıkan dişleriyle kendisi yemeye başlayacaktır.

 Beslenme, bağışıklık sistemini etkilediğinden yeterli besin değerini alması gerekiyor. Kedinizin sağlıklı gelişimini devam ettirmek için doğru mamayı tercih etmelisiniz. Yetişkin mamasının daha iyi olacağı yanılgısına kapılırsanız, daha düşük besin değeri içeren mama kullanmış olursunuz. Yavru kedilere özel mamalar, besin değerleri açısından daha zengindir.

 

 3-4 Aylık Yavru Kedilerde Beslenme

 Bu periyotta yavru kedi besleme şeklinde değişiklik yapılmasına genellikle ihtiyaç duyulmaz. Gelişimini hızla sürdüren evcil dostunuz çok daha hareketli, gün geçtikçe irileştiği bir süreci yaşıyor. Ona destek olmak için beslenmede kullandığınız yavru kedi mamasını önerilen ölçeklerde vermelisiniz.

 Artan kasları, gelişen kemikleri için gerekli enerjiyi alması gerekiyor. Mama kabının yanına bir de su kabı bulundurursanız ihtiyacı olan suyu karşılamış olacaksınız. Su tüketimi ile yavru kedinizin sindirim sistemi daha rahat çalışacaktır.

 

 5-12 Aylık Yavru Kedilerde Beslenme

 Yavru kediniz yetişkinliğe adım adım yaklaştıkça beslenmesi de belli bir düzene oturacaktır. Sindirim sistemini geliştikçe, yavru kedi besleme sorunları kaybolmaya başlayacaktır.

 Günlük ihtiyacı olan besin değerini karşılayacak kuru mamayı yedikçe çok daha hareketli olmaya başlayacaktır. Ancak mamanın ölçeğini doğru ayarlamak gerekir. Az miktarda mama yemesinin sağlık açısından zararı olabileceği gibi, fazla miktarda mama verirseniz obeziteyle karşı karşıya da kalabilirsiniz.

 Yapılan araştırmalarla, yavru kedilerin büyüme evrelerine göre günlük ihtiyaç duyacakları ortalama besin değeri miktarları tespit edilmiştir. Bu değerleri Kullandığınız mama paketini incelediğinizde, üstünde günlük tavsiye edilen miktarların yazdığını görürsünüz. Bu miktarlar yavru kedinize yeterli olan doğru miktarlardır.

 

 Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

 Yavru Kedilerde Kedi Kumu Hazırlama

 Yavru kedilerin özeli sayabileceğimiz tuvalet ihtiyaçlarını yerine getirecekleri bir alan evde mutlaka bulunmalıdır. Yavru kedinize hazırladığınız alanı benimsemesi ve kendini özel hissetmesi tuvalet eğitimi esnasında sürecin hızlanmasına yardımcı olacaktır.

 Hassas yapıları ve gelişme döneminde olmaları nedeniyle yavru kedinizi mutlu edebilmek göründüğü kadar kolay olmayabilir. Tuvalet ihtiyacına çözüm sunan birbirinden farklı özelliklerdeki kedi kumları bu konudaki yardımcınız olacaktır.

 Kedi kumları arasında yüzlerce çeşit bulunuyor olsa da yavru kedinizin seveceği özellikte kedi kumunu tercih etmek zorundasınız. Beğenmediği kedi kumundan uzaklaşacak olan yavru kedinizin tuvaleti sebebiyle kendi çözümlerini yaratması beklenen sonuç olacaktır. İlk etapta farklı özellikte kumları koyarak deneme yanılma yapmak mantıksal bir yaklaşım olacaktır.

 Kedi kumları arasında ince veya kalın taneli seçimini yapmış olmak temel adım olarak görülmelidir. İnce kum ile kalın kum arasında sizin gözünüzde fazla fark olmasa da yavru kedinizin özeli olacağından tercihi kendine bırakmak gerekir. Sonrasında gelen kokuyu hapsetme, parfümlü gibi özellikler kedinize has olarak şekillenecektir.

 Yavru kedilere kum seçiminde dikkat edilmesi gereken kedinizin sağlığını bozacak kumların tercih edilmemesidir. Bu amaçla kedi kumunun kaliteli ve bilinen markalar arasından seçilmesine dikkat edilmelidir. Yavru kedinizin akciğeriyle ilgili sorunu varsa kumdaki toz ve parfüm durumlarını tekrar gözden geçirmenizde fayda vardır.

 

 Yavru Kedilerde Kızgınlık Dönemi

 Kızgınlık dönemi diye adlandırılan periyot, kedilerin artan çift bulma ve üreme isteği dönemidir. İçgüdüsel olarak oluşan kızgınlık durumu aslında hormonların etkisi ile oluşur. Artan homon seviyeleri sebebiyle yavru kedinizde davranış değişiklikleri oluşacaktır. Çoğu zaman yavru kedi sahiplerini memnun etmeyecek durumlar yaşanması, yavru kedinizin gelişim sürecinin bir parçasıdır.

 Yavru kedilerin ilk kızgınlık dönemine girmesi ergenlik dönemine girildiğine işaret eder. Kedinin cinsi, cinsiyeti, gelişim hızı gibi değişkenler sebebiyle kesin olarak ilk kızgınlığa gireceği süre hesaplanamamaktadır. Ortalama bir değer söylemek gerekirse yavru kediler 6-8 aylıkken kızgınlık dönemine girmektedir. Ancak 4 aylıkken hamile kalan yavru kediler olabildiğinden, yavru kedi sahiplerinin davranış değişikliklerini ve belirtileri iyi değerlendirmesi gerekmektedir.

 Kızgınlık dönemi genellikle 10-12 gün civarı sürer. Bu dönemin bitmesini iple çekebilirsiniz. Çünkü bu dönemde kediler miyavlayarak ortalıkta dolaşacaktır. Genelde kuyruklarını havada tutmaya çalışmaları, bir yerlere sürtünme isteğiyle ayaklarınızın arasında dolaşmaları sizi rahatsız edebilir. Hazırladığınız kedi kumu yerine ulu orta tuvaletlerini yaptıklarını görebilirsiniz.

 Erkek yavrularda idrarın daha keskin kokması dikkatinizi çekebilir. Bunların yanında evden kaçmak istemeleri, huysuzlukları, saldırgan davranışları, kavgacı halleri, iştahsızlık gibi davranış değişiklikleri kızgınlık dönemine girildiğinde ortaya çıkan işaretlerdir. Yavru kedinizin stres seviyesinin yüksek olduğu bu dönemde anlayışlı ve sabırlı olmak gerektiği unutulmamalıdır.

 Dişi kedi yavrularında, 10-12 gün olan sürenin çok daha uzun hatta sürekli kızgınlık dönemi belirtilerinin olması veteriner hekimle paylaşılması gereken bilgidir. Çünkü yumurtalık kisti, yalancı hamilelik ve rahim iltihabı gibi dişi kedilere özgü rahatsızlıkların belirtileri kızgınlık dönemi belirtileriyle çok benzerdir. Kesinlikle tedavi gerektirmesi nedeniyle, veteriner kliniği ortamında tarama yapılmalıdır.

 

 Yavru Kedilerde Pire

 Hem köpeklerde hem kedilerde görülen pireler 1 cm’den küçük boyutları olan parazitlerdir. Bu parazitlerin değişik yapıları bulunmaktadır. Ortalama yaşam süreleri 1-2 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Pirelerin erişkinleri deriye yapışık olmadan sürekli yavru kedilerin kanını emerek yaşamlarını devam ettirirler. Yetişkin pirenin günlük ortalama 40 yumurta bıraktığı bilinmektedir. Ölümüne kadar her gün yumurta bırakma kapasitesinin olması, üreme hızlarının korkunç boyutunu göstermektedir.

 Hayatı boyunca yavru kedinin kanı ile beslenmesi pirenin tehlikesini ortaya çıkarır. Başka hayvanlardan kan yoluyla aldığı hastalıkları, yeni zıpladığı konakçısına geçirir. Hayvanlar arasında sadece kan yoluyla bulaşan hastalıkların bile yayılmasını sağlayarak, tehlikeli bir hale gelmektedir.

 

 Yavru Kedi Tırnak Kesimi ve Bakımı

 Yavru kedinizin düzenli bakımları arasında yer alan tırnak kesimi, mutlaka aksatılmaması gereken konudur. Tırnakları gereğinden uzun olan yavru kedinizin yaşam kalitesi olumsuz etkilenecektir. Evde yürürken patilerini kurtarma isteğinin sık yaşanması kedinizi huysuzlaştıracağından stres seviyesi artar. Huysuz hali üzerindeyken oyun oynamak hatta evin içinde bile dolaşmak istemeyebilir. Yavru kedinizin tırnak kesme zamanı gelmiş hatta birazcık geç kalınmış demektir.

 Yavru kedilerde tırnak kesimi ortalama 2 haftada 1 yapılması gereken düzenli bir kedi bakımıdır. Yukarıda anlatıldığı durumların yaşanması halinde sürenin gelmesini beklemek yanlış olacaktır. Ayrıca tırnakların uzama hızının kedinizin cinsine, bulunduğu ortama ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterdiği bilinmelidir.

 Yavru kedinizin ilk defa tırnaklarını kesecekseniz, kafanızda nasıl yapacağınızı planlamadan başlamayınız. Hem siz hem yavru kediniz tırnak kesiminde tecrübesiz olacağından istenmeyen yaralanma veya travmalar yaşanabilir. Kendisine zarar verileceğini düşünmesine bağlı korku haliyle kaçmaya çalışabilir. Zaten uzun olan tırnakları size zarar verebilecektir.

 Yavru kedinizi tırnak kesimine hazırlamak için daha sevecen ses tonunda konuşmak faydalı olacaktır. Şefkat gösteren hareketlerle önce kucağınıza alarak sevip okşamanız yavru kedinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Aynı zamanda tırnaklarının durumunu da görebileceğiniz fırsatı yaratmış olacaksınız.

 Yavru kedinizi severken aynı anda da hangi kesilecek tırnakların keşfini yapmayı unutmayınız. Kontrol sırasında yavru kedinizi çok sıkıştırmak, patilerini sert hamlelerle hareket ettirmek, kendisini savunmasız pozisyonda hissetmesine sebep olabilecektir.

 Yavru kedilere uygun olan kaliteli tırnak makasını tercih etmenizi öneririz. Tırnak kesimi sebebiyle acı çekmek, travma oluşmasına yol açabileceğinden sıradaki tırnak kesimi zamanları kriz ortamına dönüşebilecektir.

 Tırnak kesimine ant içmişçesine inatçı tavırlar yerine, yavru kedinizle oyun oynarcasına hareketler sergilemek işleri kolaylaştıracaktır. Her şeye rağmen kendinize inancınız düşük ise risk almak yerine hayvan kuaförü hizmeti sunan uzman kişilerden yardım almayı tercih edebilirsiniz.

 

 Yavru Kedi Aşı Takvimi Nedir?

 Yavru kedinizi dış etmenlerden ve virüslerden koruyacak aşı zamanı genelde 6 haftalık olduğunda başlar. Bu zamanı kedinizin cinsi ve gelişim durumuna göre belirlemelisiniz. En doğru aşı zamanını belirlemek için veteriner kliniği size yardımcı olacaktır.

 Hekiminiz ile görüştüğünüzde bir aşılama takvimi vermesini isteyin. Özellikle yavru kedilerde, ölümlü sonuçlanan çoğu hastalığa karşı koruma sağlayan aşılar mevcut. Doğru zamanda aşılama yapılmaya başlanarak, yavru kedinizin bulaşıcı hastalıklara yakalanması önlenecektir.

 Aşılama takviminin kedinize özel yapılması gerektiğinden bahsetmiştik. Ancak fikir vermesi açısından genel olarak aşılama zamanlarını bilmeniz yararlı olacaktır. Genel olarak kedilerde 6-7’nci haftalar aşılama öncesi hazırlık haftalarıdır. 8’inci haftada ilk karma aşı ile takvim işlemeye başlayacaktır.

 Aşı takvimine göre 9’uncu haftada ilk lösemi aşısı, 11’inci haftada 2’nci doz karma aşı, 12’nci haftada 2’nci doz lösemi aşısı ve 13-14’üncü haftalarda kuduz aşısı yapılır. Aşıların doğru zamanda yapılmasını takip etmelisiniz. Hastalıkların önüne geçmenin anahtarı doğru aşının doğru zamanda yapılması olduğu unutulmamalıdır.

 

 Yavru Kedi Kısırlaştırma

 Yavru kediler, ilk kızgınlık dönemine girmelerinden sonra üreme içgüdüsüne sahip olurlar. Hormonların etkisi altında yaşanan kızgınlık dönemi çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Belirli periyotlarla devam eden kızgınlık dönemi krizleri, bazı yavru kedi sahipleri açısından kısırlaştırmaya karar verme nedenidir.

 Üremenin sürekli devam etmesi aynı zamanda evdeki kedi nüfusunun da artması anlamını taşımaktadır. Yavru kedi sayısı bakımından aile planlamasının yapılmasında kısırlaştırma bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Buna benzer nedenler, kedi severleri kısırlaştırmaya yöneltmektedir.

 Veterinerler tarafından en doğru kısırlaştırma zamanı olarak ilk kızgınlığın başlaması gösterilmektedir. Yavru kedilerin kısırlaştırılması ameliyatı veteriner kliniği ortamında veteriner hekim tarafından yapılır. Ameliyat tabiri dişi yavru kedilerde geçerli olsa da erkek yavru kedilerde aslında operasyon tabiri daha doğru olacaktır. Anlaşılacağı üzere dişi ve erkek kedilerin kısırlaştırılması farklılık gösterir. Ancak her iki işlem yapılması için kedilere anestezi uygulanır.

 Yavru kedi kısırlaştırma ameliyatının anestezi altında yapılması, tıpkı insanlarda olduğu gibi belli oranda risk taşımaktadır. Anestezi verildikten sonra durumun kontrolü maksatlı bir süre beklenerek yavru kedinin durumu müşahede edilir. İnsanlarda anestezi öncesinde ve sonrasında aç kalma kısıtı, yavru kedilere anestezi verilmeden önce de uygulanmaktadır.

 Ameliyat işleminde erkek yavru kedinin testisleri, dişi yavru kedinin yumurtalıkları alınır. Dişi yavru kediye kısırlaştırma yapılabilmesi için karın bölgesinde kesi oluşturulur. Bu farklılık iyileşme sürelerinde de bulunmaktadır.

 

 Yavru Kedilerde Yaşanabilecek Hastalıklar

 Yavru kedilerde yaşanabilecek hastalıklar kalıtsal yollarla veya sonradan gelişen koşullardan dolayı meydana gelebilmektedir. Kalıtsal sebepli hastalıklar annesinden yavru kediye ilk mirastır. Doğumdan sonra veteriner kliniği ortamında yapılacak taramalarla tespit edilerek ilk aşamada tedavi uygulanması önem arz etmektedir.

 Doğumdan sonraki süreçte aşıların ve periyodik muayenelerin düzenli yapılması yeni oluşacak hastalıkların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Burada yavru kedi sahibi başroldedir. Belirtilerin erken fark edilmesi kedi severin dikkatine ve ilgisine bağlıdır. Hastalığın daha ortaya çıkmadan yavru kedinin bağışıklık sistemiyle yok edilmesi, doğru ve düzenli yavru kedi besleme önemini tekrar hatırlatmaktadır. Yavru kedilerde görülebilecek hastalıklar hakkında aşağıda bilgi verilmektedir.

 

 Yavru Kedilerde Kanlı İdrar Nedeni

 Kedi sahiplerinin en yaygın şikayetleri arasında bulunan idrarın kanlı olması durumu korkmanıza sebep olabilir. Panik hali yaratan bu olay bazen kısa süreli yaşanıp kendiliğinden geçmektedir. Ancak asıl önemsenmesi gereken idrarda uzun süre boyunca kan tespit etmektir. Kedi sahiplerinin yavru kedilerini iyi gözlemlemesi, tespit ettikleri durumu doğru yorumlaması, anlamadıkları hususları veterinere danışmaktan çekinmemesi bütün durumlarda geçerli olan doğru hareket tarzıdır.

 Yavru kedinizin tuvaletini yaptıktan sonra kumunu kontrol etmek erken tedbir alabilmenizin birinci yoludur. İdrarın ve dışkının miktarı, rengi, şekli, tuvalet yapma sıklığı, kullandığı mama cinsi ve miktarı hususları insanlarda olduğu gibi yavru kediniz açısından da önemli bilgilerdir. Geç kalınma yaratmayacak şekilde ve aynı zamanda paniğe kapılmadan yeterli süre yavru kediniz takip edilerek, veteriner hekim görüşü alınmalıdır. Bu bilgileri hekiminizin de isteyeceğini göreceksiniz.

 

 Yavru Kedilerde İdrar Yolu Tıkanıklığı

 Yavru kedinizin tuvalet kumunu kontrol etmek, çoğu belirtinin erken teşhisini sağlayacaktır. Tuvaletini tutamayan yavru kedinize kızmak yerine idrarını kontrol etmelisiniz. İdrarını yaparken acı çektiğini anlayacağımız sesler çıkarması ile idrarda kan olması idrar yolu tıkanıklığının sonucu olabilir.

 Cinsel organını yalama isteği olan yavru kedinizin veteriner kliniği ortamında muayene edilmesi gerekecektir. Yavru kedinizin idrar yolu tıkanıklığı varsa, erken müdahale edilerek tedaviye başlanmalıdır. Açılmayan tıkanıklık nedenli yavru kedi ölümleri yaşandığından hayati önemdedir.

 

 Yavru Kedilerde Kabızlık ve İshal

 Sık sık tuvalet yapma isteği sebebiyle ıkınan ancak her zamankinden daha az dışkı çıkaran kedilerin kabız olduğu söylenebilir. Doğru teşhisin veteriner tarafından konulması daha sağlıklı olacaktır. Uygulanacak yavru kedi besleme alışkanlığı değişiklikleri ile tedavisi mümkün olsa da bazen ilaç takviyesi ile dışkının yumuşatılması hedeflenebilmektedir. Veteriner hekimin önerilerine harfiyen uyularak, hastalığın kronikleşmesi engellenmelidir.

 Yavru kedinin ishal olması ise kabızlığın tam tersi durumdur. Sık sık sulu olarak dışkılaması ishal olduğunu gösterir. Yavru kedilerin mamaya başlamaları, mama değiştirmeleri veya bağırsaklarda oluşan enfeksiyon sebebiyle ishal olabilecekleri değerlendirilmektedir. Sıvı kaybının fazla olması nedeniyle, yavru kedinizin kaybettiği minerallerin tamamlanması gerekir. Veteriner hekimin tavsiyesine uyularak iyi gözlem yapılmalıdır.

 

 Yavru Kedilerde Mantar Hastalığı

 Mantar hastalığı mantar sporunun sebep olduğu bulaşıcı hastalık türüdür. Bulaşma sebeplerinin başında hastalık taşıyan başka kedilerle temas edilmesi gelmektedir. Hastalıklı kedinin deri döküntülerine ya da tüylerine temas edilmesi dahi hastalığın bulaşmasına neden olabilmektedir.

 Başka kedilerle temas edilmemiş olmasına rağmen mantar hastalığının görülmesi çok nadir karşılaşılmaktadır. Her kedinin vücudunda mantar sporu barındırıyor olmasından dolayı, temas olmasa da hastalık görülebilecektir. Yavru kedi sahibine düşen görev, belirtileri iyi değerlendirip, zamanında tedaviye başlanmasını sağlamaktır.

 Başlıca mantar enfeksiyonu belirtileri şöyledir:

  • Tüy dökülmesi, tüylerin yağlanması,
  • Deride kaşıntı ve kızarıklık,
  • Kaşıntı sebebiyle oluşan yaralar,
  • Deride pullanma, kalınlaşma,
  • Deri renginde değişiklik,
  • Kedinizde yalanma isteğinde artış olması,

Kötü koku oluşumudur.

 

 Mantar enfeksiyonu sebebiyle ortaya çıkan belirtiler kediden kediye değişebilmektedir. Tüm belirtilerin aynı şiddet veya aynı anda oluşmasını beklemek yanlış olur. Şüphe edilen durumlarda veteriner hekime başvurmaktan çekinilmemelidir.

 Yavru kedilerin mantar enfeksiyonu tedavisinde uygulanacak yöntemi seçmek için laboratuvarda yapılacak analizle mantar cinsi tespit edilir. Mantarın ilerleme durumu ile enfeksiyonlu bölgenin yeri tedavi seçimindeki kriterler arasında yer alır. Son karar veteriner hekim tarafından verilecektir. Yavru kedi sahibinin tedavi sürecinde yapması gereken, hijyenin sağlanması ve tedavinin birebir hekimin önerdiği şekilde yapılmasına riayet etmek olacaktır.

 Tedavi sürecinin sonuna kadar daha hassas hijyen kuralları uygulanması, tedavinin zamanında tamamlanmasına, tekrar oluşmamasına, çok düşük ihtimal olsa da kedi sahibine bulaşmamasına yarayacaktır. Yavru kedi sahibi açısından iş yükü artacak olsa bile sabırla tedaviye devam edilmesi önemlidir.

 

 Yavru Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

 Kulak kepçesinde akıntının oluşturduğu birikinti görülmesi, yavru kedilerde görülme sıklığı yüksek olan kulak enfeksiyonunun habercisidir. Akıntının koyu renkte olması, devam etmesi ve kötü koku oluşturması parazitlerin sebep olduğu kulak akarı, kulak uyuzu olarak da adlandırılan enfeksiyondur. Veteriner hekim müdahalesi gerektiren kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan inatçı bir hastalıktır.

 

 Yavru Kedilerde Sinirsel Hastalıklar

 Canlıların tamamında olduğu gibi kedilerde de bulunan sinir sistemi, temel fonksiyonların yerine getirilmesinde hayati öneme sahiptir. Vücudun tamamını sararak muhteşem bir ağ oluşturan sinirler sayesinde kediler günlük hayatını sürdürebilmektedir. Kedi sahiplerinin dikkati sonucu, oluşabilecek sinirsel rahatsızlıklar erken teşhis edilerek zamanında müdahale edilebilecektir.

 Yeni doğmuş yavru kedinin veteriner tarafından kontrolü, doğumsal bozuklukları tespit etmemizi sağlayacaktır. Eğer yavru kedinizi sonradan sahiplendiyseniz, mutlaka veteriner kliniği ortamında kontrolü yapılmalıdır. Veteriner kliniği ortamında yapılacak tarama ve testlerle, hastalık tespit edilmesi durumda anında müdahale gerçekleşebilecektir. Daha önce gözlem yapma imkânımız olmadığından veteriner kliniği doğru bir seçimdir.

 Sinirsel bozukluğa işaret eden belirtiler hemen ya da zamanla kendini gösterecektir. Bazen idrarı tutamama veya bir bacağını kullanamama gibi bariz belirtiler gözlenebilir. Ancak yavru kedinizin yalpalayarak yürüme, yürürken yana devrilme, baygın ve hareketsiz hali gibi bariz olsa da fazla şüphe uyandırmayan belirtileri de olabilir.

 

 Yavru kedi sahiplerinin anormal durumları iyi analiz edebilmesi gerekir. Sıradan görülen, oyun oynamaya çalıştığı sanılan durumlar sanıldığının aksine sinirsel hastalık belirtisi olabilir. Böyle durumlarda veteriner hekim görüşünü alarak hareket etmek gerekir.

 Kedilerde sinirsel rahatsızlıklar doğumdan itibaren ortaya çıkabilmektedir. Yavru kedilerin beyin ya da organ bozuklukları ile doğması, yaşadıkları travmalar, ortaya çıkan kanserler, dokularda oluşan enfeksiyonlar, virüs ve parazitler nedeniyle gelişen semptomlar sinirsel hastalıkların yaşanmasında başlıca sebeplerdir.

 

 Yavru Kedilerde Solunum Yolu Hastalıkları

 İnsanlardaki üst solunum yolu enfeksiyonuna benzeyen bu hastalık, mutlaka veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Yavru kedinizde burun bölgesinde akıntı olması, sık hapşırma, öksürme, gözlerin sulanması, gözlerde çapak birikimi hatta çapak nedeniyle gözün kapanması belirtileri bulunuyorsa solunum yolu enfeksiyonu olabileceğinden veteriner kontrolü yapılmadır. Yavru kediler arasında sık görülen bulaşıcı hastalığın tedavi edilmemesi ölümle sonuçlanacak kadar ciddidir.

 

 Yavru Kedilerde Gastrit

 İnsanlardaki gastrit ile benzer özellikte yavru kedilerde de görülen mide rahatsızlığıdır. Yavru kedinizin kusma sıklığının fazla olması, sebepsiz yere ishal halinin görülmesi, dışkısında bazen kan tespit edilmesi, iştahının azalması gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Yavru kedi sahibinin belirtileri doğru tespit ederek veteriner hekimle paylaşmalıdır.

 

 Yavru Kedilerde Ciltte Alerji

 Mantar enfeksiyonuna benzer belirtiler gösteren alerjik reaksiyonlar, kediden kediye değişiklik gösterebilmektedir. Yavru kedinizin kendisini çok sık yalaması, kaşıntı ve deride dökülme hali ile ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, hekim kontrolünde eski haline döndürülebilecektir.

 

 Yavru Kedilerde Taurin Eksikliği

 Amino asit grubunda olan taurin, bir yapı taşıdır. Yavru kedinizin bünyesinde depolama yapılmamasından dolayı dışarıdan alınması gerekmektedir.

 Yapı olarak önemli bir amino asit olan taurin hayati fonksiyonların çoğunda olmazsa olmaz temel yapı taşıdır. Taurin eksikliğinde; kalp, retina, DCM, üreme sağlığı, sindirim sistemi, kan değerleri başlıca etkilenen bölümlerdir.

 Yavru kedi vücudunda üretilmeyen, aynı zamanda vücutta fazlası depolanmayan taurin maddesi, mamalar ile takviye edilerek vücuda kazandırılmalıdır. Doğru mamanın kullanılması, kaliteli mama markasının tercih edilmesi aynı zamanda düzenli- dengeli yavru kedi beslenme ile eksiklik giderilebilir.

 

 Yavru Kedilerde İştah Kaybı

 Yavru kedilerin yeme isteği olmasına rağmen yemek yiyememesi nedeniyle zamanla beslenmenin durması anoreksi olarak adlandırılır. Yavru kedinizin çok hızlı kilo vermesinin altında anoreksi yatıyor olabilir. Bu nedenle en fazla iki gün içinde veterinere danışılmalıdır.

 Mama seçtiği veya mamayı beğenmediği için iştahının azalması hali ile anoreksi farklıdır. Yavru kedinizin mama kabına yaklaşımı anoreksi ve iştah kaybı arasındaki kararınızı ortaya çıkarır. Örneğin; mama kabını devirmek istemesi iştahının olmadığı anlamına gelmez. Aç olmasına rağmen mamayı beğenmediğinden yememe hali mama değişimi ile çözülmektedir.

 Mama türü kaynaklı olmayan iştah ve hızlı kilo kayıplarında sorunun altındaki neden tespit edilmeden tedaviye başlamak mümkün olmaz. Veteriner tarafından kontrol- taramalar yapılarak asıl sorunun ortaya çıkarılması gerekir.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram Hesabımızı Takip Edin, Yeni İçerikleri Kaçırmayın!