Sokak Kedileri Ne Yer? Nasıl Beslenir? Nasıl Beslenmelidir?

Sokaklarımızda yaşayan kedilerin hayatı, evcil kediler ile kıyaslandığında çok daha zorlu geçmektedir. Özellikle karlı ve yağmurlu havalarda barınmaktan tutun, korunma, beslenme ve diğer dış etmenlerle mücadele etmek, onlar için oldukça zorludur. Bir kedi kış döneminde 6 saat aç kalırsa, tüyleri onları yeterince koruyamıyor ve donarak ölüyorlar. Bu nedenle,

  • Kediler sokakta ne yer?
  • Sokak kedileri nasıl beslenir?
  • Sokak kedileri nasıl beslenmelidir?

 Soruları hakkında bilgi edinmemiz, onlar için hayati bir önem taşımaktadır.

Karşılaştığımız sokak kedilerini beslemek, ilgilenmek ve sevmek hayatı daha paylaşılabilir kılmaktadır. Peki ya kediler sokakta ne yer? ya da bizler yanlarında yokken ev kedilerinin neler yediğini mi merak ediyorsunuz? Dr. Pati Veteriner Kliniği olarak sizlere bu konuda bilgiler vereceğiz.

Sokak Kedileri Ne Yer, Ne İçer?

Can dostlarımız için elbette en sağlıklı ve leziz yiyecekler onlar için özel üretilmiş kuru mamalar olmaktadır. Gerekli besin kaynaklarını ihtiva eden kedi mamasını, sokakta yaşayan kedilere gönül rahatlığıyla verebiliriz. Yaş ve kuru olmak üzere iki tipi mevcut olan mamalardan, Dr. Pati Veteriner olarak öncelikli olarak yaş mama kullanmanızı tavsiye ederiz. Yaş mamalar içinde bulundurduğu su oranı yüksek olması sebebiyle, kedilerin su ihtiyaçlarının bir kısmını karşılarken, çevremizde bulunan diğer kemirgenleri de ortama davet etmemiş olur. Mama tüketiminin hemen yapılacağı durumlarda ise kuru mama kullanımı daha uygun olmaktadır.

Sokak kedileri ne yer, ne içer konusu ele alındığında, kedilerin beslenme alışkanlıklarının geniş bir yelpazeye sahip olduğunu görürüz. Kediler etobur varlıklardır. Beslenme konusunda oldukça seçici davranan bu canlılara, kedi maması haricinde de evimizde olan sevecekleri bazı gıdalarla besleyebiliriz. Sokak kedileri ne yer konusunda bilgi ve deneyim sahibi değilseniz, ancak kedinin nasıl beslendiğini öğrenmek istiyorsanız hiç endişelenmeyin, sizler için Dr. Pati Veteriner Kliniği olarak buradayız! Yazımızın ilerleyen bölümlerinde,

·       Kediler sokakta ne yer?

·       Yavru kedilerin beslenmesi nasıl olur?

·       Sokak kedileri için mama önerileri?

·       Düzenli olarak verilen bazı gıdaların faydaları nelerdir?

·       Sokak kedilerine asla verilmemesi gereken yiyecekler nelerdir?

Gibi merak ettiğiniz konularda, bilgi ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmış olacağız.

Sokakta olan kediler yemek bulma konusunda evcil hayvan kadar şanslı değildir. Yaradılışı itibarı ile etobur olan bu canlılar, ne yazık ki ev kedilerinin yemediği birçok farklı gıdayla beslemelerini gerçekleştirmek durumundalar. Örnek olarak, yetişkin kediler ve yavru sokak kedilerini, hiçbir besleyici niteliği bulunmayan ekmek kalıntılarını tüketirken görebiliriz.

Kedi beslenme şekli başlıca protein ağırlıklı gıdalar ile sağlanmalıdır. İçgüdüsel olarak bu ihtiyaçlarını avlanmayla gidermeye çalışırlar. Kuş, fare, böcek, solucan gibi canlılar, onlar için besleyici ve kaliteli protein kaynakları arasında yer alır. Betonlaşmanın artmasıyla avlanma olanakları da azalan bu canlıların, kedi maması gibi besinlerle desteklenmesi zorunlu hale gelmiştir.

Av ya da beslemelerinin gerçekleştirilemediği durumlarda ise çöpteki insan artıklarıyla beslenmek zorunda kalırlar. Artık gıdaları diğer kedi ve köpeklerle paylaşmak zorunda kalan bu canlar, çoğu zaman yeteri kadar beslenmeyi gerçekleştirememektedir.

Su ihtiyaçlarını ise yol ve cadde kenarlarında oluşan birikintilerden sağlamaya çalışmaktadırlar. Kediler temiz ve taze su içmelidir. Bunun haricinde bilinenin aksi yönde kedilerin süt içmesi kesinlikle doğru değildir. Süt içinde bulunan laktoz kedi sağlığına zarar verir. Dr. Pati Veteriner Kliniği uzmanları olarak, bunu tavsiye etmemekteyiz. Özellikle yavru kediler süt ile beslenmemelidir. Yağlı süt, onların canlarını tehlikeye atabilecek ağır ishal vakalarına sebep olabilmektedir.

Amacımız onların sağlıklı beslenmesini sağlamaktır. Bilinçsizlik ve deneyimsizlik, kedilerin ağır hasta olmalarına, hatta ölümlerine varan tehlike risklerinde de beraberinde getirir. Daha önce hiçbir evcil hayvan beslememiş olan kişilerin, Dr. Pati® ya da uzman veterinerlerden muhakkak fikir almasını önermekteyiz. Bir canlının sağlığı söz konusu olduğundan oldukça dikkatli olunmalıdır.

Sokak Kedileri Nasıl Beslenir? En Sevdiği Besinler Nelerdir?

Sokak kedileri zorlu yaşam şartlarıyla mücadele ederken, her zaman sevdikleri yiyeceklere ulaşma imkânı bulamazlar. Kediler sokakta ne yer denildiğinde, evimizde bulunan bazı doğru besinleri onlarla paylaşmanın yeterli olacağını söylemek mümkündür. Sokak kedileri balık, yumurta, ciğer, tavuk, patates, muz yaban mersini, kavun gibi besinleri severek tüketmektedirler. Etobur olan bu canlarımız aynı zamanda da kısıtlı olarak haşlanmış sebze ve meyveleri de tercih edebilirler. Besin düzenlerinde dikkat edilmesi gereken şey, protein ağırlıklı, az tahıl kullanılan ve meyvelerin ise bu zincirin %2 oranını geçmeyecek biçimde sağlıklı tablonun oluşturulmasıdır. Verilen yiyeceklerin güzel pişirilmesi ve içinde yağ, sos, tuz ve baharatların bulunmaması ise oldukça önemli bir husustur.

Sokaktaki Yavru Kediler Ne Yer? Nasıl Beslenmelidir?

Kediler sokakta ne yer konusunda en çok merak edilenlerden biri de yavru sokak kedilerinin nasıl besleneceğidir. Katı gıdaların tüketiminde, evcil kedilere oranla daha çabuk adapte olurlar. Böylelikle, yetişkin kedilerin tüketmiş oldukları besinleri onlar da rahatlıkla tüketebilmektedirler. Dikkat edilmesi gereken husus ise yavru kedilerin bağışıklık ve sindirim sistemlerinin daha hassas olduğudur. Verilen gıdaların iyi pişmesi, onların sağlığı açısından çok önemlidir. Gıdaların iyi pişirilme sebebi, ilerde karşılaşılabilecek iç parazit problemini engelleyecektir.

Eğer yavru kediler 4 haftalıktan küçük ise bilgi sahibi olunmayan gıdalar vermekten lütfen kaçının ve uzman bir veterinerden destek isteyin. Yavru kediler için kullanımı önerilen süt tozları, yavru kedi maması ve bebek muhallebileri onların sağlığı için daha uygun olacaktır.

Sokak Kedileri İçin Ev Yapımı Mama Önerileri

Ailemizin cana yakın, nazlı ve biricik üyeleri kedilerimiz dahi sürekli kuru mama ile beslemek aklımıza birçok soruyu beraberinde getiriyor. Dr. Pati Veteriner Hekimleri, evcil kedi dostu ve sokakta kediler ne yer konusuna engin deneyimleriyle açıklık getiriyor. Kuru mamaların bazılarında karbonhidrat, tahıl ve yağ oranlarının fazla olması, kedilerin sağlığını tehdit edebildiği görülmektedir. Bazı hassas yapılı canların zaman içerisinde, idrar ve sindirim sorunları yaşaması muhtemeldir. Bu nedenle, sınırlı olmak koşuluyla ev yapımı mamalardan destek alınabilir.

Elbette ki sevimli kedilerimiz, yaradılış itibarı ile sağı sollu pek belli olmayan canlılardır. Bugün iştahla yediği bir mamayı yarın yemeyi tercih etmeyebilir. Bazıları ise ne verirsen beğenmeyebilir. Sürekli kuru mama ile beslenen kediler, kolay kolay mama tercihlerini değiştirmezler. Yine de ev yapımı mama tariflerini denemenizde fayda var. Özellikle kedileriniz yavruysa ev yapımı mamalara alışması çok daha kolay olabilir.

Ayrıca, suyu az tüketen kediler için bu mamalar, hem ev hem de dışardaki canların su ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaktadırlar. Hazır mamaların ihtiva ettiği potasyum, taurin gibi ek maddeler, kediler için oldukça önemli besin kaynaklarıdır. Bu nedenle besleme yaparken bunu da göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.

Hem sokak hem de evdeki can dostlarımız için hazırlayacağınız tarifler, özellikle kış mevsiminde ılık olarak sunulabilir. Onlar verdiğiniz besinlerle içlerini ısıtırken, sizler de onların vermiş olduğu huzurla ısınabilirsiniz.

Bütün ev yapımı mamalar için ihtiyacınız olan başlıca malzemeler;

1.     Sebzeler: Havuç, kabak, patates, brokoli, yer elması.

2.     Tahıllar: Yulaf, pirinç, çavdar, makarna gibi tahıllar.

3.     Et: Her tür beyaz ya da kırmızı et, balık, hindi, tavuk eti.

4.     Sakatat: Ciğer, böbrek, kalp dalak.

Yağlar: Zeytinyağı (soğuk günlerde mama ve sulara bir miktar zeytinyağı eklemek donmayı engellemektedir.)

Ek olarak ise yumurta kullanılabilir.

Mamaların et içeriği yüksek, sakatat ve tahıl oranının ise daha düşük olması gerekmektedir. Verdiğimiz et grubundan bir veya bir kaçını kullanarak, içerisine seçtiğiniz sebzeleri küp küp doğrayabilirsiniz. Yulaf lif yönünden yüksek olması sebebiyle, az miktarda kullanımı yeterli olacaktır. Hepsi haşlandıktan sonra bir blender desteği ile mamanızı püre haline getirebilirsiniz. En son katacağınız yumurta sarısı ile de kedilerinizin çok seveceği, besleyici ve sağlıklı bir mama elde edebilirsiniz.

Kalan mamanızı porsiyonlara bölerek, bir streç filme sarıp dolapta güvenle saklayabilirsiniz. Muhafaza ömrü, 3-4 gün olup, servis etmeden önce az miktarda ılık suyla karıştırmayı ihmal etmeyin.  

Sokak Kedilerine Verilmemesi Gereken 10 Yiyecek

Kaliteli mamalar, gelişim dönemleri göz önünde bulundurularak özel formüle edilirler. Ek gıdalar ve ödül mamaları haricindeki verilen gıdalara dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla ya da sağlıksız beslemek onların obezite ve genel sağlık sorunları yaşamalarına yol açabilir. Kediler için zararlı olabilecek yiyecekleri Dr. Pati Veteriner olarak sizler için derledik.

1.      Sarımsak ve Soğan

Kedilerin beslenme düzeninde asla yer verilmemesi gereken başlıca iki gruptur. Bunun sebebi, sarımsak ve soğan ikilisinin kedilerde anemiye sebep olmasıdır. Kedilerin tüketmesi halinde, zehirli bir etki de yaratabilmektedir. Yanlışlıkla tüketilen soğan ve sarımsak durumlarında; idrar renginde değişim, diş etlerinde renk değişimi, iştahsızlık ve halsizlik görülebilir. Böyle bir durum gözlemlediğinizde, acil bir şekilde kedinizi veterinere götürmeniz gerekir.

2.      Süt ve Süt Bazlı Ürünler

Süt ve süt bazlı ürünlerin içinde olan laktoz maddesi, kedi sindiriminde tolere edilememektedir. Başta ishal olmak üzere, iştahsızlık, halsizlik sorunlarıyla karşılaşılabilinir. Şart olmamakla birlikte, tuzsuz yağsız küçük bir miktar peynir ya da haftalık bir kaşık yoğurt verilmesinde sakınca yoktur.

3.      Üzüm

Üzüm ister yaş ister kuru olsun kediler için her formu zararlıdır. Nedeni henüz saptanamamış olsa da böbrek yetmezliğine sebep olması hakkında fikir birliği bulunmaktadır. Kedilerin üzüm yemesi halinde kusmalar ve hiperaktivite durumları gözlemlenebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım isteyin.

4.     Alkol

Alkol ya da alkolle pişirilen gıdalar, kesinlikle kedilere verilmemelidir. Alkol, kedilerin beyin ve karaciğerini etkileyerek organ hasarlarına sebep olabilmektedir. Az miktardaki alkol dahi kediler için hayati risk oluştur. Geri dönülmez koma hali gibi kötü sonuçlar doğurmaktadır.

5.     Kafein

 

 Kafein, kedilerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kedilerde kafein zehirlenmesi;

Ø  Nefes almasındaki hız artışına,

Ø   Yüksek kalp çarpıntısına,

Ø  Huzursuz olmalarına

Ø  Kaslarda titreme

Gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Enerji içecekleri, kahve, çikolata, çay, dondurma, kakao, jelibon gibi gıdalarda yüksek derecede kafein içerirler.

6.     Çikolata

Çikolata kediler için toksik olan teobromin maddesini içermektedir. İçerisinde yüksek oranda kafeinde barındırır. Küçücük bir çikolata dahi ölümcül zehirlenmelere yol açabilmektedir. En tehlikeli çikolatalar ise bitter çikolatadır. Çikolatanın kediler tarafından tüketilmesi durumunda;

Ø  Kalp ritminde değişikliğe,

Ø  Titremeye,

Ø  Ölüm sonuçlu nöbetlerin yaşanmasına sebep olur.

7.     Karaciğer

Karaciğer tüketiminin az olması, kedilerde herhangi bir sağlık sorununun yaşanmasını tetiklemez. Fakat karaciğerin fazla tüketimi, A vitamini zehirlenmesine yol açabilir. A vitaminin fazlalığı, kedilerin kemiklerini etkileyerek iskelet sistemini bozabilir.

8.     Kemikler

Sofradaki artık kemiklerin kedilere verilmesi kesinlikle uzak durulması gereken bir davranıştır. Kemikler ağıza ya da boğaza saplanabilir, tıkanma ve kesilmelere sebep olabilirler. Kemikler ishal, kusma gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilmektedirler. Bu konuda son derece özenli olmakta fayda var!

9.     Çiğ Balık ve Et

Sokakta kediler ne yer denildiğinde ilk akla gelen çiğ balık ve et olmaktadır. Fakat pişmemiş gıdalar kedilerde birçok bakteri ve gıda zehirlenmelerine sebep olabiliyor. Çiğ balıkta bulunan enzimler, kedilerde tiamin maddesini yok ederek nörolojik sorunlara sebep olur.

10.  Çiğ Yumurta

Çiğ yumurta E. Coli ve salmonella gibi gıda zehirlenmelerine yol açabilen bakteriler barındırır. Yumurtanın beyazında bulunan avidin adlı protein ise kedilerde biyotin emilimini engellemektedir. Bundan dolayı tüy ve cilt sorunlarıyla karşılaşılabilinir.

 

Meraklı ve keşifçi olan bu canlar için Üsküdar Veteriner Kliniği ve Dr. Pati® ailesi olarak kediler sokakta ne yer, nasıl beslenir ve nasıl beslenmelidir gibi önemli konulara detaylı bir şekilde yer verdik. Tüm tedbirleri almanız üzerine, yine de bir şüphe ya da komplikasyon ile karşılaşırsanız, vakit kaybetmeden hekimlerimize ulaşarak bilgi alınız. 

“Sokak Kedileri Ne Yer? Nasıl Beslenir? Nasıl Beslenmelidir?” için 1 yorum

  1. Çok güzel aydınlatıcı bir bilgi içeriği olmuş… Tüm herkesin kolayca anlayacağı net sade ve gerekli bilgilere buradan ulaştım TEŞEKKÜRLER

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram Hesabımızı Takip Edin, Yeni İçerikleri Kaçırmayın!