Kedi Ve Köpeklerin Kakasındaki Kan Ne Anlama Geliyor?

Kedi veya köpeğinizin kakasında kan olduğunu gözlemlemek korkutucu bir görüntü olabilir ve bunun her zaman ciddi bir şeye işaret ettiğini düşünmek normaldir. Ancak aslında evcil hayvanınızın dışkısında kan olmasının birçok farklı nedeni olabilir ve bunların çoğu kolayca tedavi edilebilir. Dışkıda kanın nedenleri arasında gıda alerjileri veya uygun olmayan bir şey yeme, enfeksiyon, parazitler, bazı ilaçlara tepki, anal bez sorunları ve kolit (kalın bağırsak iltihabı) sayılabilir. Örneğin, yakın zamanda ev değiştirdiyseniz veya tozlu mevsimdeyseniz, stres bile evcil hayvanınızın kakasında kan görülmesine neden olabilir.  Diğer olası nedenler arasında pankreatit, toksisite (kedilerde, sıçan zehiri yemek gibi), kanser veya kan bozukluğu sayılabilir. Bu nedenlerin çoğu hafif olsa da, diğerleri yaşamı tehdit edicidir ve acil tedaviye ihtiyaç duyacaktır, bu nedenle güvende olmak için her zaman bir veteriner hekimden destek isteyin. 

Köpeğinizin veya Kedinizin Dışkısında Kan Oluşmasının En Önemli 6 Nedeni

Köpeğinizin veya kedinizin dışkısında kan görülmesi çok korkutucu olabilir. Biz insanlar için bu durum genellikle ciddi bir sorundur. Bununla birlikte, köpeklerin veya kedilerin kanlı dışkısı, hepsi ciddi olmayan çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Dışkıda kanın karışıp karışmadığını veya sadece yüzeyde çizgili olup olmadığını ve normal mi yoksa yumuşak mı olduğunu belirlemek yardımcı olur. Bu ipuçları, veterinerinizin neler olabileceğini belirlemesine yardımcı olacaktır. Aşağıdakiler, köpeklerde ve kedilerde kanlı dışkının en yaygın altı nedeninin bir listesidir.

1-Parazitler, yavrularda kanlı dışkının en yaygın nedenidir. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı parazitler vardır ve evcil hayvanınızın maruz kalma riski yüksektir. Yuvarlak kurt enfeksiyonuna yardımcı olmak için tüm köpek yavruları ve kedi yavruları, on dört haftalık olana kadar her iki haftada bir parazit ilacı almalıdır.

2-Köpeklerde ve kedilerde kanser en sık olarak yaşlandıklarında görülür ve dışkılarında kana da neden olabilir. Bu evcil hayvanlar dışkılamada zorluk çekebilir veya kabızlık sorunu yaşayabilir. 

3-Anal kese apseleri, her yaştaki kedi ve köpeğin dışkısında kana neden olabilir. Anal bezler, anüse baktığınızda saat 5 ve 7 hizasında anal sfinkter kasları arasında bulunan koku bezleridir. Bağırsak hareketlerinde koku maddelerini dışkıya ileten küçük kanalları vardır. Enfekte bir bezden gelen kan bazen dışkının dışında görülebilir. Bu evcil hayvanlar genellikle bir sorun yaşadıklarında yere atar ve bölgeyi aşırı derecede yalarlar. Bu evcil hayvanlar, acı verici duruma yardımcı olmak için hemen bir veteriner hekime götürülmelidir.

4-Beslenme etkili kanlanma, köpeklerde kedilere göre daha yaygındır, ancak yediklerinin neden olduğu kolonda tahriş veya hasar bazen köpeğinizin veya kedinizin dışkısında kan oluşmasına neden olur. 

5-Hem köpeklerde hem de kedilerde iltihabi bağırsak hastalığı genellikle kanlı dışkı ile veya dışkı olmadan ishale neden olur. Bu, insanlarda Crohn hastalığına benzer. Bağırsakların astarı iltihaplanır ve hasar görür, kanamaya neden olur. İnflamatuar bağırsak hastalığına neden olan pek çok şey vardır ve kesin tanı kapsamlı testler gerektirebilir.

6-Stres, köpeklerde kedilerden daha sık kanlı dışkıya neden olabilir. Bu, stresli olay nedeniyle kötüleşen ve bir veteriner tarafından muayene edilmesi gereken altta yatan bir hastalığı olan bir evcil hayvan olabilir.

KANLI DIŞKISI OLAN BİR KEDİ VEYA KÖPEK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Kedinizin veya köpeğinizin dışkısında kan varsa, tam bir hayvan sağlığı muayenesi için veterinerleri tarafından görülmelidirler. Veterineriniz daha sonra veteriner röntgeni, dışkı analizi, kan çalışması, ultrason ve endoskopi gibi tanı testleri önerebilir. Randevunuz için veterinerinize taze bir dışkı örneği alın, böylece neye benzediğini görebilir ve gerekirse analiz için gönderebilir.

Tedavi, tanıya bağlı olacaktır, ancak birkaçını saymak gerekirse, parazit ilaçları, gıda denemeleri, immünosupresif ilaçlar veya muhtemelen veteriner cerrahisi içerebilir.

Kedinizin veya köpeğinizin dışkısı kanlıysa lütfen hemen bir veteriner hekimle iletişime geçin. Ne kadar erken yardım alırlarsa o kadar çabuk kucağınıza dönerler.

Kedi ve Köpeklerde kanlı dışkı nasıl tedavi edilir?

Kedi veya köpeğinizin dışkısındaki kanın tedavisi, öncelikle buna neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Veterinerin teşhisine bağlı olarak, olası tedaviler arasında diyetlerindeki bir gıdayı tercih etmemek veya değiştirmek, ilaçlar, anti-parazit tedavisi, dehidrasyonu tedavi etmek için sıvılar ve diğer birçok seçeneğin yanı sıra ameliyat yapmak bile yer alabilir. Veterineriniz, evcil hayvanınızı muayene ettikten ve dışkısındaki kana neyin neden olduğunu teşhis ettikten sonra daha iyi bir fikre sahip olacaktır

Kedi ve Köpeklerde stres koliti nedir?

Kolit, kalın veya alt bağırsak olarak da bilinen hayvanın kolonunun iltihaplanmasıdır. Kolit stresle ortaya çıkabilirken diğer yaygın nedenler arasında solucanlar ve gıda intoleransı veya alerjiler bulunur. Kronik olabilir, yani uzunca bir sürede gelişmiştir veya akut, yani hızlı ve yoğun bir şekilde ortaya çıktığı anlamına gelir. Kedilerde yaygın kolit semptomları arasında sulu veya kanlı ishal ve kakalarında mukus veya jöle bulunur. Diğer semptomlar arasında kaka için aşırı ıkınma, kabızlık, gaz, iştahsızlık ve kilo kaybı sayılabilir.

Kedi ve Köpeklerin dışkısında kan acil bir durum mu?

Evcil hayvanınızın dışkısındaki kanın o kadar çok olası nedeni vardır ki, daha fazla bilgiye sahip olmadan, acil bir durum olup olmadığını söylemek imkansızdır. Kanlı dışkılamanın birçok nedeni hafif olsa da, diğerleri yaşamı tehdit edicidir ve kedilerde fare zehiri yemek gibi acil tedavi gerektirir. Her zaman bir veterinerle konuşmaya ve kedinizin ve köpeğinizin semptomlarını ve dışkıdaki kana neden olabilecek her şeyi konuşmaya değer. Konuşmanın nasıl gittiğine bağlı olarak, sizden petinizi izlemenizi isteyebilir, kontrol ettirmek için bir randevu almanızı veya hemen bir veterinere götürmenizi tavsiye ediyoruz. Veterinerinizi aramanız, zihninizi rahatlatacak ve dostunuzun ihtiyaç duyduğunda tedavi görmesini sağlayacaktır.

Kediniz veya köpeğinizin dışkısında kan gözlemlediyseniz, ciddi bir rahatsızlığın önüne geçmek ve ihtiyaç duyabilecekleri herhangi bir tedaviyi aldıklarından emin olmak için her zaman bir veterinere başvurmalısınız. Evcil hayvanınızın dışkısındaki kan ciddi bir duruma işaret edebileceği gibi , tedavi edilebilecek daha hafif rahatsızlıkların da haberbisi olabilir. Dışkının (sert mi yumuşak mı, kan parlak kırmızı mı yoksa koyu mu?) ve sorunu teşhis etmeye yardımcı olabilecek herhangi bir ayrıntıyı tanımlamaya hazırlıklı olmaya özen gösterin – örneğin, yavru zehirli bir şeyin yakınında mıydı veya başka herhangi bir semptomu var mıydı? gibi soruları yanıtlayabilmek adına Veterinere göstermek için evcil hayvanınızın kanlı kakasından bir örnek alabilirseniz, bu ideal olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram Hesabımızı Takip Edin, Yeni İçerikleri Kaçırmayın!